Вівторок, березня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Т. Г. Шевченку – 200!

Т.Г.Шевченку - 200!

 

 

Тарас Шевченко та Харківський університет

 

Постать Кобзаря, його ідеї та творчі доробки не обійшли жодного інтелектуального осередку України. Харківський університет - один із таких осередків, де фігура Тараса Григоровича посідала помітне місце. Про зв’язок Тараса Шевченка із Харківським університетом розповідає директор Центру краєзнавства, професор, член-кореспондент Санкт-Петербурзької Академії наук та мистецтв Сергій Михайлович КУДЕЛКО.

«Тарас Шевченко ніколи не був у Харкові. Однак перший в Україні пам’ятник Кобзареві був відкритий у нашому місті, у кінці ХІХ століття в садибі Алчевських. Нині цей бюст зберігається у Національному музеї Тараса Шевченка в Києві. І один з кращих зразків монументальної Шевченкіани, а їх у світі нараховується понад 1200, встановлений у 1935 році на вулиці Сумській у Харкові. Т. Г. Шевченко - знакова фігура для нашого міста, для нашої культури і, звичайно, Харківський університет пов’язаний із творчістю геніального поета, мислителя та художника. Серед прикладів такого зв’язку слід звернути увагу на спілкування Тараса Григоровича з вихованцями та викладачами нашого університету: істориком М. І. Костомаровим; самодіяльним художником, першим ілюстратором «Кобзаря» М. С. Башиловим та багатьма іншими. У 1860 році Т. Г. Шевченко сам направив до Харківського університету свій «Букварь Южнорусский» для того, щоб і в Харкові знали українську мову. Крім цього, навчальний заклад виділив необхідні кошти і придбав його альбом «Живописна Україна». Вже після смерті Кобзаря його річниця неодноразово вшановувалася університетською громадою. Творчість Тараса Григоровича вивчається спеціалістами в галузях різних наук, введені премії та стипендії імені Шевченка, проводяться наукові конференції. Шевченкініана посідає особливе місце в Харківському класичному університеті. Ми регулярно робимо виставки з присвячених Шевченкові книг, робіт, статей, які були написані нашими викладачами. Серед вихованців університету - лауреати найвищої нагороди в Україні, премії імені Тараса Шевченка: Б. Д. Антоненко-Давидович, Олесь Гончар, О. Д. Іваненко, В. М. Сосюра та інші. Отож, у долі як нашої Альма Матер, так і всього міста Шевченко грає особливу, унікальну роль. Його творчість завжди з нами. Тому ювілей Кобзаря - це один із приводів ще раз звернутися до невичерпного доробку генія нашого народу, щоб актуалізувати найбільш значущі для нас ідеї його спадку».

Є.ПРОРВІНА.