Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

ЛандауЦентр

ЛандауЦентр

 

 

Лютий у «ЛандауЦентрі» - місяць математики й

інформатики

 

 


Два місяці тому в Харкові прогриміла звістка про відкриття науково-демонстраційного освітнього центру «ЛандауЦентр». З того часу Харківський університет у вихідні дні не впізнати. Шум, гамір, дитячий сміх, ігри… Перший місяць, присвячений фізиці, пройшов «на ура». Як же справи у «ЛандауЦентрі» зараз?

 

 

- У нас усе добре, - говорить директор "ЛандауЦентру" Вікторія Володимирівна КРУГЛОВА. - Кількість відвідувачів збільшилася, і це нас надихає на подальшу роботу.

Лютий у «ЛандауЦентрі» - місяць математики й інформатики. Повсюди експонати, які презентують ці галузі науки. Тут і кімната Еймса, і стенд, присвячений таємниці числа «Пі», і різноманітні геометричні фігури… Відвідувачі мали змогу зіграти на глюкофоні, металофоні, гітарі й фортепіано. Нерідко в «ЛандауЦентрі» лунали шедеври класичної музики, що виконували діти, які вчаться в музичних школах.

В експозицію виставки також увійшли фотозбільшувачі, резонатори, прилади для вимірювання атмосферного тиску, температури і вологості повітря, електронний комутатор напруги, роботи, які були представлені аудиторії компанією "Boteon", та інші цікаві прилади.

Цього разу експонати для виставки надавав не тільки університет, а й Харківський національний університет радіоелектроніки, Харківський коледж Державного університету телекомунікацій, а також небайдужі відвідувачі. Наприклад, один з гостей приніс чорно-білий телевізор, інший - надав колекцію планшетів.

Презентували експонати студенти університету.

Анастасія КОЗЛОВА, студентка філософського факультету, учила відвідувачів плести математичні коси із 3, 4, 5 і 6 стрічок. Анастасія:

- І маленькі дівчатка, і студенти, і дорослі жінки підходять із бажанням навчитися плести коси. Дорослим важче навчитися, а діти схоплюють все «на льоту».

Не встигла я полишити Анастасію, як один із відвідувачів говорить дружині і доньці:

- Ходімо, будемо вчитися коси плести…

Далі студентка механіко-математичного факультету Дар’я МІШИНІНА вчить дошкільнят робити оригамі. Очі дітей світяться радістю, коли з паперу в них виходять квіти, птахи, тварини й інші цікаві речі.

Студенти мехмату Анна ФЕДОРЧЕНКО, Ірина КАРПЕНКО та Артур ВАСЮТА вчать маленьких відвідувачів малювати геометричні фігури. Анна:

- Ми тут для того, щоб передати свої знання іншим.

Справжній фурор зчинив на виставці робот. П’ятирічний Сергій прийшов у «ЛандауЦентр» із батьками вперше:

- Найбільше мені подобається робот. Він пальчиками рухає і говорить.

Робот, якого представляли студенти ХНУРЕ, постійно знаходився в центрі уваги. «Роботе, як тебе звуть?» «Скільки буде два плюс два?» «Роботе, можеш дати мені руку?» Ці питання просто сипалися з усіх сторін від дітей.

Стіна біля виходу знову завішана побажаннями, подяками. Запитую у Вікторії Володимирівни:

- Які плани на майбутнє?

- Далі в нас місяць біології. Ми вже готуємо експозицію з біологічним факультетом нашого університету,  з Інститутом рослинництва ім. В. Я. Юр’єва, Харківським національним аграрним університетом ім. В. В. Докучаєва. Березнева виставка буде не менш цікавою.


М. НІК.