Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Мить. Лютий 2014

Мить. Лютий 2014

У трійці найкращих


Згідно з останніми результатами відомого рейтингу університетів світу Webometrics, що публікується двічі на рік, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна посідає третє місце серед понад 300 українських вищих навчальних закладів та 1 705 місце - з-поміж майже 22 тисяч університетів світу. Критерії при укладанні рейтингу - число зовнішніх посилань на сайт, кількість проіндексованих пошуковими системами сторінок та індекс його цитування.

ЩОБ ВИ ЗНАЛИ Webometrics - один із найбільш авторитетних рейтингів університетів світу, за яким аналізують ступінь представлення діяльності університетів у Інтернет-просторі. Рейтинг складається Лабораторією кіберметрики (Cybermetrics Lab) Національної дослідницької ради Іспанії (Spanish National Research Council), яка діє при Міністерстві науки та інновацій Іспанії.

 

Державний розподіл


студентів медичного факультету, які навчаються за державним замовленням, на роботу до медичних закладів регіону, Криму та Державної пенітенціарної служби України відбувся за участі відповідальних керівників Міністерства охорони здоров’я України М. С. Осійчука, керівництва університету, завідувачів кафедр, а також представників юридичної служби, студентського самоврядування, Центру працевлаштування студентів та випускників. Розподіл здійснювався за рейтингом, що складається на підставі академічної успішності з урахуванням наукової роботи та громадської активності кожного випускника.


О. НОВИКОВА.

 

Наші в Антарктиці

 


Вчені Харківського університету візьмуть участь у XIX Українській антарктичній експедиції-2014. 17 лютого доцент кафедри зоології та екології тварин біологічного факультету А. Ю. Утєвський відбув на місце призначення у складі українського загону науковців. Андрій Юрійович проводитиме підводні дослідження на базі української антарктичної станції «Академік Вернадський», які обґрунтовуватимуть створення морських охоронних районів під управлінням України. Це стане продовженням виконання завдань другої 10-річної Державної цільової науково-технічної програми проведення досліджень в Антарктиці. Проведення досліджень стало можливим завдяки меценатській допомозі Ю. А. Сапронова, випускника хімічного факультету, який постійно підтримує наукові розробки вчених університету. Читайте в наступних номерах репортажі нашого науковця, як ми це робили під час першого відрядження Андрія Юрійовича до Антарктики.


О. ПОЛКАН.

 

День закоханих

 

 


Урочисто відсвяткували у Каразінському університеті. Ініціаторами стали члени Студентської навчальної ради. За традицією у фойє головного корпусу усі охочі уклали символічний шлюб для перевірки власних почуттів. Можливість стати подружньою парою на один день каразінцям надається вже втретє. Нинішнього року «студентські весілля» проходили «по-королівськи».

О. ДЕУС.

 

К. Кавафіс: поет зі світовим ім’ям


У лютому в холі 8 поверху Центральної наукової бібліотеки Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна в рамках проекту «Афінські вечори» експонувалася планшетна фотовиставка «К. Кавафіс. Життя і творчість (1863 - 1933)».

Учений секретар ЦНБ Віра Миколаївна МАЛИНОВСЬКА коментує:

- ЮНЕСКО і Міністерство культури і спорту Греції назвало 2013 рік - роком Константіноса Кавафіса, великого грецького поета нового часу, 150-річчя від дня народження і 80-річчя від дня смерті якого відзначалося у 2013 році. К. Кавафіс - знакова фігура у світовій поезії ХХ століття, найвеличніший з поетів, які писали новогрецькою мовою, автор більше сотні віршів на різноманітну тематику.

Планшетна фотовиставка створена Грецьким Фондом Культури спільно з Центром неоелліністичних досліджень / Архів Кавафіса і при фінансовій підтримці будівельної фірми «Гефест».

Детальна біографія К. Кавафіса, документальні особисті фотографії, фото видань його творів 25 мовами світу, особисті записки, рукописи творів, листи… Усе це могли побачити шанувальники творчості поета, а також люди, які цікавляться літературою.

Віра Миколаївна:

- Подібними виставками ми реагуємо на події, які відбуваються у світі, а також детальніше знайомимо студентів нашого університету з життям і творчістю людей, які зробили величезний вклад в розвиток світової літератури.


М. НІК.