П'ятниця, квітня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Літня школа

Літня школа


Навчання у Фінляндії


Кількатижневий освітній тур до Фінляндії здійснили цього літа каразінці. Вже понад 20 років університет міста Ювяскюля, що є освітнім центром Фінляндії, з радістю приймає студентів з інших країн влітку та взимку на навчання. Цього року учасниками літньої школи стали три студенти та один викладач факультету комп’ютерних наук і двоє студентів фізико-технічного.

Отримати нові знання можна з різних галузей знань та з різним рівнем підготовки. Серед курсів, що їх пропонує навчальний заклад, можна зазначити «Міжкультурні комунікації», «Навчання з психології музики», «Корпоративний екологічний менеджмент», «Освіта», «Спорт і зміцнення здоров’я», «Управління внутрішніми водними ресурсами», «Магістерський курс фізики ядра і частинок», «Нанонаука», «Розвиток та міжнародне співробітництво», «Політика в області культури» та інші. До участі приймаються заявки студентів-старшокурсників, аспірантів та викладачів, адже для проходження курсів потрібна певна наукова база. До речі, двоє випускників факультету комп’ютерних наук виграли гранти для навчання в аспірантурі. Це Анастасія Гірка та Олександр Нефедов.

Старший викладач кафедри електроніки й управляючих систем Т.В. МАЛИХІНА бере участь у проекті вже не вперше. Вона переконана, що школа в Фінляндії допоможе студенту будь-якого факультету стати кращим спеціалістом, тому і намагається усіма можливими способами проінформувати старшокурсників: «Незаперечна перевага участі - це передові технології, які використовуються у Фінляндії, оскільки наука там фінансується краще. Студенти мають можливість побачити ті прилади, методики, яких у нас, на жаль, немає. Також важливо встановити контакти з іноземними студентами та викладачами». Цього літа Тетяна Василівна теж записалася на курс, сама навчалася і допомагала освоїтись тим, хто поїхав до школи вперше.

«Все було добре сплановано, надіслали лист із запрошенням, в якому навіть карту міста переслали, також передавали сповіщення про події, заздалегідь надсилали лекції курсу, папки з персональними аккаунтами в університетській мережі і т. д.

Сам фінський народ також досить цікавий. Фіни, люблять коли цікавляться їх культурою, звичаями, мовою і всіляко заохочують іноземців. Також вони малоемоційні (схожі на інтровертів), так би мовити, «холодні». Більшість з них пунктуальні та добропорядні, чого і від інших очікують», - ділиться зі мною враженнями четверокурсниця факультету комп’ютерних наук Олександра РОГАЧОВА.

Учасники відвідували заняття, складали іспити та писали курсові роботи. Щоб потрапити на курс, потрібно заповнити заявку на сайті, у якій вказати свої особисті дані, в тій же формі надіслати своє резюме та мотиваційний лист, зазначити курси, на котрі хочеш приїхати, забронювати житло, отримати візу, і купити квитки. Та, звісно, знати англійську, бо всі курси читалися цією мовою.

«Заняття проходили у вигляді лекцій чи практичних занять. Лекції відбувались в мультимедійних аудиторіях, де лектор мав можливість не тільки розповідати але й наглядно (на слайдах презентації) подавати матеріал. На практичних заняттях, котрі проводилися в комп’ютерних класах, ми займались програмуванням задач, які давали нам викладачі, або знайомились і працювали з новим програмним забезпеченням», - додає Олександра.

За бажанням можна було відвідувати лекції інших курсів.

Школою було організовано екскурсії, прогулянки на теплоході, пікніки, вечірки, змагання на каноє, візит до фінської сауни та інші цікаві заходи.

Студент-комп’ютерник Павло РАЗУМОВСЬКИЙ пішов на курс зі зв’язку економіки та технологій, моделювання рішень та обробки великих даних.

- А який курс зацікавив тебе найбільше?

- Останній, «Обробка великих даних», був надзвичайно цікавий. Суть самого курсу, що нам читали, така: у нас є велика кількість даних, і нам треба знайти таку функцію, щоб стиснути їх у декілька нових важливих показників. Ми дивились на різні математичні методи, щоб це зробити. Щоб було ясніше, вигадаю аналогію для тебе:

ти бажаєш проаналізувати статті одного сайту онлайн, і за кожною статтею в тебе є багато параметрів: об’єм, довжина назви, кількість картинок, кількість лайків, репостів, коментарів, час публікації та інші потенційно важливі фактори. Ти попрохала мене, і я зробив програму, що зібрала цю статистику, декілька тисяч записів. Замість усіх цих параметрів кожної статті ми за допомогою спеціальних математичних методів знаходимо три основні характеристики. І потім, коли на сайт додають новий матеріал, ми можемо швидко порахувати ці параметри та класифікувати її автоматично. А потім, наприклад, вирішити - буде вона популярна, чи ні, кому вона буде цікавіше і т.д.

І все це автоматично, звичайно.

Тож такі програми можна застосовувати у найрізноманітніших галузях. Цікаво, чи не так? Курс з обробки даних відвідувала і студентка факультету комп’ютерних наук Наталія МАРТИНЕНКО. Про враження від подорожі ми її і розпитаємо.

- Наталіє, що тобі найбільше запам’яталось?

- Спілкування з іншими студентами. У школі брала участь їх велика кількість з різних країн світу і більшість були неймовірно доброзичливими і цікавими співрозмовники. До речі, напевно, більшу частину інформації я отримала саме зі спілкування з іншими студентами, які працювали над реальними проектами у відповідних областях. Ще запам'яталися лекції, вірніше матеріал, який давався безпосередньо лекторами або на самостійне навчання: дізналася для себе багато нового і захоплюючого. Ще дуже запам'яталася соціальна програма, тобто різні заходи на кшталт екскурсій у музеї, похід у ліс і, що важливо для студента, безкоштовна їжа.

- Що тебе вразило у цій країні?

- По-перше, фіни - люди дуже привітні, принаймні до іноземців, по-друге, вода, яка тече і з гарячого, і з холодного кранів є питною, і загалом у них комфортніше, ціни практично такі як і у нас, але зарплати значно вищі. Фінляндія дуже безпечна країна, можна хоч на вулиці спати, за себе і своє майно можна не хвилюватися. Якщо говорити серйозно, то згідно з міжнародними оцінками у Фінляндії найкраща у світі освіта, і причому багато ВНЗ самі заохочують іноземних студентів навчатися у них. Можна сказати, що там досить багато можливостей. Крім усього іншого, Фінляндія - член ЄС, тобто відкриті двері у Європу. Там дуже популярний здоровий спосіб життя, люди різного віку регулярно ходять на прогулянки, на пробіжки і їздять на всіх можливий колісних механічних засобах пересування. І це заряджає: ти не помічаєш як сам вже скрізь їздиш на велосипеді, відчуваєш себе і виглядаєш як легкоатлет-аматор. А ще там хлопці дуже красиві.

- Бачу, ви багато встигли побачити, почути…Що для тебе було найкориснішим?

- Найкориснішим для мене стало те, що я відновила любов до навчання. Люди, атмосфера міста і спосіб життя налаштовують на потрібну хвилю, а студенти та викладачі захоплено ставляться до процесу навчання і пізнанню чогось нового.

Наскільки все це об’єктивно, не мені судити, тому бажаємо усім фанатам науки пройти відбір і потрапити до Фінляндії і не тільки, адже повсякчас тривають нові набори на різноманітні конкурси, освітні курси та конференції.


С.ШКУРАЙ.