Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Хобі

Хобі

 

Вишивка шовковими стрічками і бісером…


Що повинна вміти робити справжня жінка? Різні Інтернет-видання дають повний список обов’язків жінок, серед яких уміння готувати, доглядати за дітьми, гарно виглядати… А де ж вміння шити? Раніше перше, чому вчили дівчинку, було шиття. За цією справою проводили довгі вечори. Якщо у домі є вишиті є речі, то це була перша ознака, що тут мешкає справжня господиня. Зараз рідко можна зустріти людину, яка б захоплювалася шиттям, вишивкою та різними подібними речами. Але нам вдалося. На 4 курсі біологічного факультету навчається Єлизавета ОЛЕЙНИЧЕНКО, яка у вільний час вишиває стрічками і бісером…


Єлизавета дуже активна людина. Вона навіть не може уявити собі, як можна жити з купою вільного часу. Студентка є головою профбюро біологічного факультету, викладає англійську мову для учнів початкових класів, відвідує англійські розмовні клуби, додатково вивчає французьку мову, займається волейболом. Але все-таки коли у неї з’являється вільна хвилина, дівчина береться за вишивку.

Єлизавета замається вишивкою ще з 10 класу. Студентка згадує:

- У школі у мене була талановита вчителька вчитель з предмету «Трудове навчання». Саме вона й навчила мене вишивати бісером і стрічками. Також я вмію вишивати хрестиком, гладдю. Це я перейняла від своєї бабусі, яка сама займається справою більше двадцяти років.

Вишивка бісером та шовковими стрічками - види художнього рукоділля, певний спосіб вишивання малюнка на канві різної щільності за допомогою голки і бісеру чи кольорових шовкових стрічок. Зараз є багато посібників, які кожного навчать своїми руками робити різна гарні речі. Вишивку стрічками я можу порівняти до справи художника, коли не існує рамок для творчості і реалізації ідей. Ця справа доволі кропітка але завдяки своїй неодноманітності і цікавості час за вишиванням минає не помітно. У Картинах, вишитих бісером і стрічками,

можна завжди побачити індивідуальний стиль майстра, цікавий сюжет.

Запитую У Єлизавети:

- Яка тематика твоїх робіт?

- Я вишиваю квіти. Також вишивку стрічками можна доповнювати вишивкою хрестиком (створювати фон картин) чи бісером (вишивати серединки квітів чи інші деталі).

- Твоя найскладніша робота?

- Найскладніша робота? Важко сказати. Завжди більше часу йде на продумування майбутньої картини, ніж на її створення. На картину в середньому йде 7-8 годин. Але все-таки, що мені запам’яталося найбільше, це робота над «Маками» і «Соняшниками». Оволодіння стилем вишивання певної квітки-найскладніша справа, потім складність стає задоволенням під час роботи.

- Твоє хобі - дороге задоволення?

- Ні. Звичайно, тканина, стрічки, бісер необхідно купувати. Але їх можна знайти за дуже доступною ціною.

Роботи Єлизавета найчастіше дарує своїм друзям. Дівчина коментує:

- Усі ж знають, що найкращий подарунок, - річ, зроблена своїми руками.

Під час навчання у студентки дуже мало часу, щоб займатися вишивкою. Графік дає про себе знати. Але Єлизавета говорить:

- У вільні вечори, на вихідних, на канікулах я обов’язково берусь вишивати. Мене це завжди розслабляє і заспокоює. Будь-яка творча робота створює мені хороший настрій!


Л. РІЧКОВА.