Середа, квітня 24, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Заступник декана

Заступник декана

Не посада, а покликання…


Збірник типових тестових завдань для підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання з хімії, списки абітурієнтів, папери з прізвищами випускників, купа різнокольорових папок… Ми в кабінеті Павла Вікторовича ЄФІМОВА, заступника декана з роботи з абітурієнтами і випускниками хімічного факультету, людини, головне завдання якої полягає у тому, щоб привабити абітурієнтів до навчання на хімічному факультеті і знайти випускникам роботу. Тобто він регулює той безперервний потік студентів в університеті…

- Треба любити людей... Тільки тоді буде ефект, - говорить Павло Вікторович.

Це кредо допомагає заступнику декана уже більше 7 років у його роботі.

Павло Вікторович закінчив університет у 1994 році. Цікаво те, що увесь перший курс він навчався в Луганському педагогічному інституті. Це, напевно, і допомагає йому у роботі з абітурієнтами.

У 1997 році Павло Вікторович починає працювати викладачем на кафедрі прикладної хімії. Зараз він старший викладач на цій же кафедрі.

З 2006 року він займає посаду заступника декана з роботи з абітурієнтами і випускниками. Декан хімічного факультету Олег Миколайович КАЛУГІН:

- Уболівання за долю рідного факультету, ініціативність, харизматичність… Павло Вікторович - людина, на яку завжди можна покластися. Саме ці якості я ціную у ньому як у своєму заступнику. Зі своєю роботою він справляється на відмінно. Незважаючи на усі складнощі, хімічний факультет з року в рік виконує державне замовлення вступників, іноді нам навіть вдається набрати студентів на контрактній основі навчання. У цьому, безумовно, заслуга Павла Вікторовича.

У Павла Вікторовича два напрямки роботи: робота з абітурієнтами та робота з випускниками. Почнемо зі вступників…

Робота у цьому напрямку схожа на роботу стратега на війні. І це, дійсно, війна за абітурієнтів, адже хімічний факультет, як і всі природничі факультети, не в перших рядах з набору абітурієнтів. У Павла Вікторовича у кабінеті раніше навіть висіла карта Харкова, на якій прапорцями були позначені ті школи, де потенційно є абітурієнти для хімічного факультету. Головне завдання заступника декана - знайти дітей та переконати їх вступити саме до нашого вищого навчального закладу.

Павло Вікторович:

- У цьому напрямку роботи ми дотримуємося правила: не кількість, а якість, адже можна загітувати багатьох вступників, а на другому курсі більшість з них піде, бо хімія - це не їхнє. Ми намагаємося займатися з тими дітьми, які, дійсно, хочуть вивчати предмет. За рік проводиться багато заходів: районні і обласні олімпіади, конкурс МАН, агітації у школах, робота з учителями, семінар «Хімія 21 століття», Турнір Юних Хіміків, дні відкритих дверей та інше.

Найактивніше факультет співпрацює з учнями школи-інтернату «Обдарованість» та студентами фармацевтичного коледжу.

Випускники фармацевтичного коледжу, нині студенти Каразінського, Валерій АТАМАНЮК та Аліна ФЕДОРЕЦЬ, тільки найкращої думки про Павла Вікторовича. Валерій:

- Павло Вікторович - хороша людина, до нього можна звернутися за допомогою. Завжди пояснить, порадить. Я хотів і раніше вступати до університету, але після спілкування з ним - переконаний у цьому на сто відсотків.

Аліна:

- У Павла Вікторовича хороші організаторські здібності і, я вважаю, зі своїми обов'язками він справляється чудово.

Директор Центру довузівського навчання Вадим Іванович ЧЕБОТАРЬОВ високо оцінює роботу Павла Вікторовича і називає його одним із кращих заступників декана, які працюють у цьому напрямку.

Щодо роботи з випускниками. Цей напрямок роботи ще складніший. Дати направлення випускникам, переконати роботодавців, що наші студенти - хороші спеціалісти, - завдання заступника декана з роботи з випускниками. Павло Вікторович:

- Іноді уже складно спілкуватися з роботодавцями. Часто трапляється, що вони беруть на роботу спеціалістів за якимись тільки їм зрозумілими критеріями. Моє завдання - переконати, що, взявши молодого спеціаліста, вони не програють. Але найважливіше - допомогти п’ятикурсникові знайти місце роботи. Усі випускники хімічного факультету за бажання завжди знаходять собі роботу за спеціальністю.

Робота заступника декана з роботи з абітурієнтами і випускниками - нелегка. Адже треба знаходити підхід до кожного: абітурієнта, випускника чи роботодавця.

- Бути заступником декана з роботи з абітурієнтами і випускниками - це не посада, а покликання, - говорить Олег Миколайович.

Але Павлу Вікторовичу подобається його робота. Він говорить:

- Найбільше мені подобається те, що я допомагаю конкретним людям: абітурієнту вступити, випускнику знайти місце роботи. Це - найкраще у моїй роботі.

Л. ГРУБНІК.