П'ятниця, квітня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Рейтинг кафедр

Рейтинг кафедр

Живий організм


За результатами минулого начального року кафедра прикладної психології факультету психології посіла третє місце у рейтингу кафедр соціально-гуманітарного спрямування.

…Кафедра прикладної психології відкрилася у 1992 р. Завідувачем кафедри до 2008 працював проф. О. М. Лактіонов. Саме він, його наукові дослідження, нові напрямки у психології - психології індивідуального досвіду - дали новий імпульс для розвитку тоді ще відділення психології. Сьогодні на кафедрі успішно працює 16 викладачів, із них - 2 доктори і 10 кандидатів наук. Розповідає про кафедру декан факультету, кандидат психологічних наук, проф. Н. П. КРЕЙДУН.

- Надіє Петрівно, яку нішу у психологічних дослідженнях займає ваша кафедра?

- Якщо мова йде про прикладну психологію, то у сучасному розумінні - це, насамперед, розгляд проблем суспільства, проблем особистості, вирішення яких передбачає психологічний аналіз і застосування наявних психологічних закономірностей та результатів психологічних досліджень на практиці. Ця тематика поєднала усіх нас. Так, наприклад, зовсім нещодавно доц.  І. В. Кряж захистила докторську дисертацію з проблем екологічної психології. На нашій кафедрі працює доктор психологічних наук Н. І. Кривоконь, спеціаліст у сфері кризової психології, її дисертації присвячена проблемам психологічного супроводу. Доц. В. М. Павленко - відомий в Україні й далеко за її межами спеціаліст з етнопсихології. На кафедрі досліджують проблеми юридичної психології (доц. Крейдун Н. П., доц. Сорока А. В.), соціальної психології (доц. Поліванова О. Є.), психології бізнесу та підприємництва (ст. викл. Яновська С. Г.), психодіагностики (доц. Луценко О. Л.), психології здібностей (доц. Лукашенко І. М.). Нещодавно стали кандидатками наук наші молоді викладачі Т. Є. Самулевич, О. Є. Митроченко. Разом з тим, ми розуміємо, що зараз одне із основних завдань -  отримати фінансування для наших досліджень. І тут дуже важливе - міжфакультетське співробітництво.

- Розкажіть про  досягнення колективу  за минулий навчальний рік?

- Науковці кафедри опублікували шість монографій,  підручник, п’ять навчальних посібників, видали збірник наукових праць, 70 статей, із них три - у зарубіжних виданнях, маємо 42 тези (4 - у зарубіжних виданнях. Захистили докторські дисертації Кривоконь Н. І. («Соціально-психологічне забезпечення соціальної роботи в Україні») та Кряж І. В. («Система смислової регуляції екологічно релевантної поведінки»). У руслі кафедральної проблематики проводять свої дослідження аспіранти. Наша кафедра забезпечує викладання понад 20 курсів та спецкурсів. Дуже важливо й те, що ми працюємо на інших факультетах. Маємо власну секцію в СНТ.  Майже всі викладачі кафедри - випускники університету.

Доц. О. Є. Поліванова:

-  Я працюю на кафедрі з дня її заснування. Коли цікавою роботою можна займатися поруч із справжніми професіоналами, - це завжди призводить до гарних результатів.

О. Є. Митроченко, старший викладач, кандидат психологічних наук:

- Я закохалася у колектив ще під час проходження педагогічної практики,  так сподобалося тут працювати! Кафедра прикладної психології знаходиться у найвищій точці хвилі психологічної науки - вона вивчає способи і можливості впровадження теорії в життя, завдяки чому психологія постає перед нами як молода, динамічна і потрібна наука. Маємо продуктивну робочу атмосферу. У нас творча, працездатна  команда.

Доц. А. В. Сорока:

- Кафедра прикладної психології створює здорову і сильну конкуренцію іншим колективам, забезпечує високий рівень підготовки професійних психологів. Наші випускники працюють в різних сферах. Наші  випускники отримують лише позитивні відгуки від роботодавців. Так, лише в управлінні державної пенітенціарної служби України успішно служать на різних посадах 55 випускників факультету психології. На такій кафедрі престижно працювати...

С. Г. Яновська, заступник декана з виховної роботи, ст. викладач:

- Науковий напрямок досліджень кафедри  відповідає моїм професійним інтересам. Це - психологія конфліктів, підприємництва і, звичайно ж, соціально-психологічний тренінг. Даним видом психологічної практики я займаюся з 1990 р. Студенти - джерело радості у роботі і найвимогливіший критик, що спонукає до нових і нових досягнень. Наша кафедра - оазис. І я з нею повністю згодна. Наша кафедра - оазис людських відносин, де всі один одного розуміють і приймають.

 

А. МАСЛЮКОВА, ЛЖ-51.