Вівторок, березня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Мої канікули

Мої канікули

Я відпочивала на «кінці географії»…


…Сонце, море, пляж… Саме так уявляють свій відпочинок більшість людей. Влітку поїхати «на південь» і оздоровитися - мрія кожного пересічного. Але останнім часом усі настільки звикли до такого відпочинку, що цим уже давно нікого не вразиш… Тим паче про оздоровлення ніякої речі не може йти, споглядаючи сучасну екологічну ситуацію наших великих солоних водойм. Не хочу вихвалятися, але, як на мене, я мала більш «екзотичний» відпочинок, ніж «цінителі» піщаних пляжів і безкраїх морських просторів. І здоров’я «підлатала» ефективніше.

Село Мар’ївка Онуфріївського району Кіровоградської області. Населення - 240 чоловік. Телефон не ловить, Інтернет відсутній… Залізниці немає, автобус ходить двічі на добу… Місцеві жителі жартівливо називають своє село «кінцем географії». Сучасній людині страшно про це й подумати. Але, мені здається, це найкращий відпочинок від метушливого міста…

Як людина, яка у свій час оцінила усі «принади» Криму і нещодавно побувала у звичайному селі, хочу порівняти ці два місця для відпочинку і запропонувати ряд переваг проводження вільного часу десь у сільській глибинці, ніж на популярному курорті.

Перше - СОНЦЕ. Ніколи не розуміла, чому їдуть засмагати на море? Зараз такі кліматичні умови, що у будь-якій точці України у звичайний липневий чи серпневий день температура досягає позначки 40 градусів. Прогулюючись час від часу на сонці, через тиждень можна мати шкіру шоколадного відтінку.

Друге - ПОВІТРЯ. Ліс, відсутність великої кількості автомобілів… У порівнянні з нашими «залюдненими» і «загазованими» пляжами, які навіть не рятує морський бриз, повітря у селах набагато чистіше.

Третє - ВОДА. І питна, і водойма, в якій можна поплавати. Свіжа, холодна вода з криниці прекрасно втамує спрагу у спекотний день. А користі скільки! А смак! Ті, хто хоча б раз пив таку воду, відчує різницю у порівнянні з тією водою, яку продають у місті. Щодо водойми. У Мар’ївці знаходяться два ставки. Звичайно, не море… Але є переваги - ніяких акул. У них і поплавати можна, і рибу половити. Для любителів риболовлі - це принадне місце. Майже з усього району люди їдуть сюди, щоб спіймати карасика.

Четверте - ВІДСУТНІСТЬ ШУМІВ. Тиша - характеристика сільської місцевості… Особливо вночі. Єдине, що може заважати, - це спів півня вранці. Звичайно, немає чаруючого шуму прибою, але є спів солов’я. А це - просто «ліки» для слуху…

П’яте - ВІТАМІНИ. Сад і город у допомогу. Овочі і фрукти. Ними багата сільська місцевість. Від полуниці, яка починає радувати любителів смачненького в червні, до соковитих груш у серпні. Так, ананасів і персиків не знайдеш, але плоди вирощені на рідній землі набагато корисніші, ніж завезена екзотика.

Шосте - ЕСТЕТИЧНЕ ЗАДОВОЛЕННЯ. Оспівані поетами «лани широкополі», «садок вишневий» нічим не уступають морським краєвидам.

Сьоме - ЗБЕРЕЖЕНА КОПІЄЧКА. Поїздка до села обходиться набагато дешевше. Це стосується і води, і місця для риболовлі…

Особисто я не пошкодувала, що поїхала відпочивати саме у Мар’ївку. Єдиний мінус - відсутність мережі… На тиждень мов у воду канула.

Саме такими були мої цьогорічні канікули. Тому якщо й Ви також хочете пробігтись вранці босоніж по травиці, щедро вкритій росою, зустріти схід сонця над говірливим лісом, насолодитися ароматом духмяних ланових квітів, власноруч витягти рибину із ставочка, наступного року обов’язково з’їздіть на кілька днів у село. Не обов’язково тримайте маршрут на «кінець географії» (багато інших сіл не такі відірвані від світу). Українські села багаті на враження. І це не банально. Банальним зараз можна вважати відпочинок на морі. Навіщо їхати кудись, коли тут таке багатство під самим носом!


Л. НЕСТЕРЕНКО.