Вівторок, березня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Літня практика

Літня практика

Літо в Гайдарах…


Після другого курсу студенти радіофізичного факультету проходили практику в мальовничому селищі Гайдари. Молоді науковці цілий липень практикувались на радіофізичній обсерваторії, а точніше - на комплексі для дистанційного зондування навколоземного космічного простору.

Університетськими керівниками практики були Анатолій Михайлович ЦИМБАЛ, заступник декана з наукової роботи, доцент кафедри космічної радіофізики та Сергій Ігорович МАРТИНЕНКО, доцент кафедри космічної радіофізики. Вони і супроводжували студентів в Гайдарах. Сергій Ігорович:

- В обсерваторії проходили практику дев’ять студентів, і всі юнаки: Сергій БОНДАРЕНКО, Борис ГУРОВИЙ, Семен МОЗГОВИЙ, Олег НОВОСЕЛ, Микола ДУБІНІН, Арсен ЛИМАР, Євген МАЦЮК, Ілля ТОЧИЛКІН та Богдан ШЕВЧЕНКО. Гайдари - це надзвичайне місце, чарівна природа, унікальна атмосфера, розташоване селище на р. Сіверський Донець. У радіофізичній обсерваторії є великі комплекси, прекрасна апаратура, тому в студентів були всі можливості для досліджень. Жили вони в гуртожитку, харчувалися прекрасно, на вихідні їздили додому. Можна сказати, що студентів ми контролювали, демократії не було, адже там працюючі комплекси, а раптом щось… Якщо на річку, то тільки у супроводі керівника. В радіофізичній обсерваторії студенти працювали в команді, і дуже добре працювали. Усе контролювали, прислухалися до думок один одного.

Детальніше про свої враження від практики нам розповідає третьокурсник Олег НОВОСЕЛ:

- Практика наша тривала з 3 по 26 липня. У моїй групі було п’ять чоловік. Нам поставили завдання відремонтувати Ромбічну антену, яка призначена для зондування іоносфери. Потрібно було її розгорнути на 45 градусів для поліпшення її роботи. Антена ця дуже велика, має 4 лопаті з довжиною по 104 метри. Щоб її можна було спокійно демонтувати, перетягувати і ремонтувати, нам необхідно було підготувати територію для роботи. Перші чотири дні ми цим і займалися (чищення, просік і т. д.). Потім ми зайнялися безпосередньо ремонтом. Колектив у нас був дуже дружнім, працювалося весело й легко, а ще прекрасна природа Гайдар просто надихала на роботу. Уже в радіофізичній обсерваторії практикою керував Анатолій Іванович ГРИТЧИНА, головний в обсерваторії, та Володимир Геннадійович СОМОВ. Якщо говорити про труднощі, то їх не було, адже наставники нам у всьому допомагали, підказували те, чого ми не знали.

- А що ви робили у вільний час?

- Ходили на річку. Гуляли в Гайдарах, нас запрошували в гості колеги з біофаку. Враження тільки найкращі: і від співробітників обсерваторії, і від самої практики, і від місцевих жителів. Практика дала нам уміння працювати в колективі, дізнатися більше про свою спеціальність.


О. БОБРУЙКО.