Субота, квітня 20, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Явище ФО-47

Група моя студентська

 

Явище ФО-47


Заступник декана з виховної роботи В’ячеслав В’ячеславович СКЛЯР без роздумів назвав нам кращу групу фізичного — ФО-47.

Варто звернути увагу на цю групу спеціальності теоретичної фізики. До неї входять лише п’ять студентів, але найкращих студентів, відмінників та стипендіатів. На них зосереджена вся наукова робота. Успішність у навчанні тут також на дуже високому рівні. Але на науці та навчанні вони не зупиняються. Намагаються розвивати і художню самодіяльність на фізичному факультеті.
У цій групі і справді зібралися найкращі студенти: Микола ЯЛОВЕГА, Оксана ШЕВЧЕНКО, Олексій МАЙСТЕРЕНКО, Марія ФРЕЛІК, Ксенія СОКОРЕНКО. Троє з п’яти отримують підвищену стипендію, а двом іншим завадила тільки одна четвірка. А тепер познайомимо вас з кожним студентом групи ФО-47. Їх всього п’ять, тому приділимо увагу кожному.

Староста групи — Микола ЯЛОВЕГА. У його заліковці завжди красуються одні п’ятірки. Отримує стипендію імені Б. І. Лівшиця. Микола входить до студентського наукового товариства, намагається здійснити свій вклад у науку нашої країни. Це дуже активний студент, любить заводити нові контакти, спілкуватися. Веселий добродушний юнак.

Оксана ШЕВЕНКО очолює студентське наукове товариство фізичного факультету. Ця посада вже сама про все каже. Дівчина повністю в науці. Олег Валерійович ШЕХОВЦОВ, в. о. декана фізичного факультету, діяльність студентки коментує тільки позитивно:

— Оксана чудово виконує обов’язки голови СНТ. Самостійна, відповідальна. Як тільки вона стала головою СНТ, у неї було дуже важливе, серйозне, завдання — організувати конференцію, на якій зачитувалися наукові доповіді. Оксана справилася з цим завданням на відмінно. Вона сама підготувала та опублікувала тези доповідей конференції. Усе організувала, не забула всіх запросити. Одразу було видно, що дівчина на своєму місці. Знає, що, де й коли робити. Вона навіть член вченої ради фізичного факультету.

Оксана ніколи не вміла халтурити. Відповідальність — це про неї. Якщо вона береться за якусь роботу, то доводить її до кінця з позитивними наслідками.

У списку Олексія МАЙСТЕРЕНКО стільки перемог на Всеукраїнських, Міжнародних олімпіадах, що всі й не перерахуєш. Це студент, який справді прагне досягти висот на науковій горі. Пакет документів Олексія подано на стипендію Президента. Чекаємо відповіді. Також юнак входить до СНТ фізичного факультету, уже має свою публікацію, а на четвертому курсі справжня наукова робота тільки починається, тому в Олексія багато планів. Він завжди готовий допомогти кожному. Ось, наприклад, з дітьми розв’язує задачі з фізики підвищеної складності.

Марія ФРЕЛІК — активна студентка, яка любить усе організовувати. Минулий День фізичного факультету пройшов завдяки їй. Обожнює працювати з маленькими дітками. Зараз в школі вчить їх англійській мові. Приділяє свою увагу і молодшим студентам: допоможе в навчанні, порадить, як розподілити свій час, щоб встигати і вчитися, і займатися іншими важливими справами. Адже студентка на цьому знається: отримує п’ятірки, займається художньою самодіяльністю, ще вистачає часу на маленьких школяриків.

Ксенія СОКОРЕНКО — товариська, добра студентка. Це творча людина на фізичному. Серед її захоплень — музика та філософія. У цій студентці поєднується непоєднуване.

Куратор групи ФО-47 — Георгій Ілліч РАШБА, в. о. зав. каф. теоретичної фізики. Куратором групи він став лише в цьому році, але викладає в ній уже давно, тому знає кожного студента:

— У цій групі зібралися кращі серед кращих. Олексій Майстеренко вражає своїми перемогами на олімпіадах, Оксана Шевченко піклується про СНТ, а Микола Яловега допомагає їй в цьому. Марія Фрелік завжди відрізнялась від інших своїми організаторськими здібностями. Цей колектив дуже дружній, доброзичливий. Шанобливо ставляться один до одного. Дні народження, Новий рік, Екватор святкують разом. Постійно обговорюють якісь спільні плани.

Якщо й говорити про найкращу групу фізичного факультету, то тільки про ФО-47. Студенти намагаються розвивати свій факультет. Зараз вони готуються до Турніру юних фізиків, який пройде в листопаді, тому група налаштована на велику роботу.

О. БОБРИК.