Четвер, квітня 25, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Із журналістського відрядження

Із журналістського відрядження

Львів. Вересень. Книга


ВІД РЕДАКЦІЇ. Якщо Ви, наш шановний читачу, справжній книголюб, то Вас, напевне, зацікавить, де в одному місці можна зустріти 360 письменників, купити книги від 220 видавництв і серед 700 запропонованих заходів вибрати з десяток тих, які справді цікаво відвідати… Ми відправили у таке місце нашого книголюба, кореспондента Аліну КАЛІНІНУ.

Я, кореспондент газети «Харківський університет», знаходжусь в оточенні близько 100 тисяч книг і 50 тисяч людей. Книжкове торнадо принесло мене, ніби маленьку Еллі та її песика Татошку з «Чарівника смарагдового міста», на «Форум видавців у Львові», який цьогоріч проводиться уже у двадцяте. З 10 по 15 вересня львівські Палац мистецтв та Палац Потоцьких - окрема країна, де усім заправляє її величність книга.

Як тільки президент форуму Олександра Коваль оголошує «20-й форум видавців у Львові» відкритим, я вирушаю оглядати стенди видавців. Приємно, що вони пропонують читачам не лише художню літературу, а й ґрунтовні наукові праці, наприклад, підручник із журналістики Іва Аньєса, який, до речі, активно купували присутні представники ЗМІ, «Історія української літератури: кінець ХІХ - поч. ХХ ст.» Юрія Коваліва та ін.

Конференц-зал Палацу мистецтв - тут школярі зустрічаються з американським дитячим письменником Джеремі Стронгом. Такі заходи прищеплюють хлопчикам та дівчаткам любов до книги - почуття, якого сьогодні не вистачає багатьом. А якщо людина не читає книг, вона не може духовно розвиватись…

Бажання купувати гарні книжки - хвороба, від якої не хочеться лікуватись. І доки у мене є час перед лекцією Едварда Навотки, засновника і редактора американського журналу «Publishing Perspectives», я, на скільки може мій гаманець, віддаюсь цій хворобі. Ось у моєму пакеті вже лежить подарункова збірочка віршів Осипа Мандельштама, ще підписана авторкою Ірен Роздобудько «Пастка для жар-птиці», дитяча книжечка «Кіт на ім’я Сплет» Роба Скоттона. Ціни, скажу чесно, трохи кусаються...

…На Львів опускається вечір. Починає накрапати дощик. Та у залі національної музичної академії ім. Лисенко світло відблиску в очах глядачів, які прийшли подивитись музично-поетичний перформанс Юрія Андруховича та швейцарського дуету Вервольф Сутра. Незвичайні вірші письменника під акомпанемент клавішних інструментів та ударної установки зробили свою справу: глядацька зала ринула до хлопця, який мав лише 6 дисків із записом композицій, виконаних під час концерту.

Один день форуму залишився позаду. Я думаю про це, сидячи на бізнес-форумі, присвяченому презентації результатів першого всеукраїнського дослідження «Читання книжок в Україні». Результати доволі сумні: дуже мало українців читають книжки… 20-й Форум видавців у Львові довів, що сучасний видавничий бізнес пропонує читачеві достатній вибір корисних, цікавих книжок. Головне - хотіти їх прочитати.

Час мого перебування на форумі пролетів, ніби мить. Та й Еллі була у Смарагдовому місті зовсім недовго. Але і мені, і героїні цієї книги вистачило часу на те, щоб зрозуміти: якщо ти дуже чогось хочеш, то це обов’язково здійсниться. Я дуже хочу, щоб зросла кількість спраглих до читання! А ви?


А. КАЛІНІНА.