П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Нова спеціальність

Нова спеціальність

На соціологічному


на кафедрі соціології управління та соціальної роботи з’явилася нова спеціальність - соціальна робота. У цьому році 38 вступників зацікавилися спеціальністю, але лише 4 людини побажали стати студентами даного відділення.

- Цією справою не кожен зможе займатися, - говорить Олена Миколаївна ПЛАХОВА, доцент кафедри соціології управління та соціальної роботи. - Соціальна робота - діяльність, що має на меті сприяти людям у подоланні особистісних і соціальних труднощів. Це дуже непроста діяльність, якою повинні займатися небайдужі до чужих проблем люди. Її можна порівняти з діяльністю лікаря, але відмінність в тому, що лікуються соціальні хвороби. Ця діяльність повинна достойно винагороджуватися і мати гідний соціальний статус. Але на сьогодні соціальна робота фінансується за остаточним принципом, а соціальний працівник - це скоріше альтруїст. Та ще й у цьому році нам не виділили бюджетних місць! Тому й маємо такий набір.

Соціальна робота - це діяльність з надання допомоги індивідам, сім'ям, групам у реалізації їх соціальних прав і в компенсації фізичних, психічних, інтелектуальних, соціальних та інших недоліків, що перешкоджають повноцінному соціальному функціонуванню. В Україні це не дуже розвинена галузь. Але європейські країни та США активно проводять роботу у цьому напрямку.

- Нам ця галузь здається перспективною, - коментує Ірина Анатоліївна ЄВДОКИМОВА, доцент кафедри соціології управління та соціальної роботи, - нехай зараз вона у такому стані. Але майбутнє у соціальної роботи є. Те, що ми відкрили таку спеціальність, - це великий плюс університету. Ми не відстаємо від світових тенденцій. Я впевнена, що через кілька років ситуація покращиться. Потреба у соціальних працівниках у державі буде збільшуватися.

Кого ж буде випускати кафедра і де будуть працювати її випускники? Олена Миколаївна:

- Ми плануємо випускати не простих соціальних працівників, які будуть підносити самотній бабусі воду. Наша кафедра - соціології управління та соціальної роботи. Ключовим словом тут є «управління», тобто ми навчаємо майбутніх керівників, які зможуть організовувати діяльність соціальних служб, волонтерські групи, працювати з ними, розробляти соціальні проекти та програми, тобто менеджерів соціальної сфери. Вони зможуть працювати в підрозділах з соціальних питань органів державного управління та місцевого самоврядування, державних та недержавних організаціях соціальної сфери, зокрема, центрах зайнятості, в центрах соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді, громадських та благодійних організаціях, установах кримінально-виконавчої служби, кадрових агентствах, вищих та середніх навчальних закладах, а також науково-дослідних установах, які займаються вивченням соціальних проблем.

Як бачимо, майбутнє у цієї спеціальності є, а яке ж її сьогодення? Розмовляю з Іриною Анатоліївною:

- Вступило лише 4 чоловіка на контракт. Як Ви плануєте проводити заняття?

- 4 першокурсниці будуть навчатися окремою групою. 10% їх пар - це окремі заняття, 90% навчального часу вони будуть проводити разом з усіма першокурсниками соціологічного факультету.

- Чи відрізняється програма від інших спеціальностей?

- Так. Для групи будуть читатися предмети, яких немає на жодній іншій спеціальності. Наприклад, «Соціальний аудит та інспектування», «Теорія соціальної роботи», «Соціальна робота на підприємстві», «Соціальна робота в громаді», «Основи консультування», «Девіантологія», «Пенітенціарна соціальна робота» та інші. Студенти також прослухають такі курси, як «Історія України», «Філософія», «Основи медицини», «Логіка», «Етика», «Релігієзнавство», «Культурологія», «Психологія», «Правознавство», «Політологія», «Вища математика», «Основи охорони праці в галузі», «Екологія» та ін.

- Викладачів запрошували?

- Деякі предмети будуть освоювати і викладати працівники кафедри. У програмі багато різноманітних курсів, тому ми запрошували викладачів з багатьох факультетів університету.

- Чи плануєте у майбутньому створювати нову кафедру?

- Таких планів у нас немає. Зараз перед кафедрою стоять інші завдання. Спочатку ми спробуємо одержати бюджетні місця. Також за рік необхідно поширити інформацію про цю спеціальність та набрати більше студентів.

Ксенія БОРОВИК - одна з тих 4 студенток, які побажали стати «першопрохідцями» даної спеціальності:

- Я багато читала про цю спеціальність, тому вирішила спробувати. Також я займалася соціальною роботою, тому свідомо вступала саме сюди. Гадаю, що у нас вийде стати гідними першими випускниками цієї спеціальності.


Л. РІЧКОВА.

 

Унікальні можливості


Цього року на факультеті міжнародних економічних відносин та туристичного бізнесу відкрили нову спеціальність: «Готельно-ресторанна справа». Напрям новий, тому ліцензійний обсяг становить двадцять п’ять чоловік, і це виключно на контрактній основі. Для першого року ця спеціальність набрала досить багато першокурсників, це шістнадцять студентів.

Ми поспілкувалися із професором кафедри туристичного бізнесу Георгієм Володимировичем ДОВГАЛЕМ:

- Шістнадцять першокурсників - це досить успішно для першого року. Для нашого класичного університету подібна спеціальність досить незвичайна, практична. Ось, наприклад, у Харківському державному університеті харчування та торгівлі або ж у Харківській національній академії міського господарства є подібні спеціальності. Але такі університети готують шеф-кухарів. А нашу спеціальність закінчать менеджери, які будуть займатися управлінням у готельно-ресторанній сфері. Безперечно, кулінарні дисципліни також будуть, деякі за вибором, деякі й обов’язково. Але, в основному, ми орієнтуємося на економіку та іноземну мову.

Зараз спеціальність орієнтована лише на бакалавра, а для магістра хочемо відкрити санаторно-курортну справу. Тут у студентів буде набагато більше можливостей. Тут для навчання уже додається медицина. Ситуація унікальна: буде потужна медична підготовка, іноземна мова, економіка, туристична підготовка.

Туризм тісно пов'язаний з готельним та ресторанним бізнесом. Такі сфери розвиваються з великою швидкістю. Сервіс, обслуговування - потреба в цьому завжди розвивається. Адже людині потрібна їжа і місце над головою. Ринок готельно-ресторанного бізнесу остаточно ще не сформувався, але все в процесі. Багато престижних готелів, прекрасних ресторанів покращують імідж Харкова. Спеціальність поки діє на базі кафедри туристичного бізнесу. А туристичний бізнес - це готельно-ресторанний центр. Сподіваємося, що дана спеціальність буде набирати оберти свого функціонування.


О. БОБРИК.