П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Національне надбання

Інтерв'ю в номер

Національне надбання


ВІД РЕДАКЦІЇ. Кабінет Міністрів України Розпорядженням від 28.08.2013 № 650-р розширив Державний реєстр наукових об'єктів, що становлять національне надбання. До Реєстру включено «Фонд книжкових пам’яток Центральної наукової бібліотеки Харківського університету», який складає близько 100 тис. примірників: рукописи, інкунабули, палеотипи, прижиттєві видання письменників, учених. Ми будемо розповідати вам про наше національне надбання. А сьогодні слово директору ЦНБ І. К. ЖУРАВЛЬОВІЙ.

Рік підтримки культури читання

Формування електронного фонду - один із пріоритетних напрямків розвитку бібліотеки. Електронні тексти вже стали частиною бібліотечних ресурсів і послуг. Електронні колекції істотно підвищують відвідуваність мережевих ресурсів бібліотеки, але, все ж, десь і скорочують відвідування реальних читальних залів.

Вже існує термін «цифрове читання», у сучасному суспільстві з’явилася «нова людина»- мережева, ще її називають - NETMAN. Вона вже не може обійтися без Інтернета, соціальних мереж. Читач змінюється, у сучасну епоху у нього вже є персональний прилад для мобільного доступу до всього різноманіття цифрових інформаційних ресурсів. Але, чи всі можуть знайти необхідну та якісну інформацію в Інтернеті? Як у необмеженому океані інформації знайти те, що тобі потрібно? Це завдання бібліотек! Аналіз статистичних даних електронного каталогу ЦНБ, електронного архіву, показує, що їх відвідують користувачі з 85 країн світу. Зростає кількість відвідувань повнотекстових електронних баз даних. Без Інтернету, електронних книг ми не мислимо сьогоднішнього життя, але, на жаль, як бібліотекарі, можемо відзначити, що культура читання у наших студентів залишає бажати кращого. Сьогодні зусилля бібліотек спрямовані на те, щоб не падав інтерес до книги і читання.

За різними соціологічними дослідженнями читання в Україні не є головною сферою інтересів, кожен четвертий українець зовсім не відкриває книгу, 50,9% співвітчизників викреслили літературу зі свого життя. З меншості, що залишилася, третина долучається до неї кілька разів на тиждень, а кожен п'ятий - кілька разів на рік. Падіння інтересу українців до читання експерти називають загрозою національній безпеці, читання книги почали вважати не свідченням високої духовної культури, а засобом відпочити. Втрачають популярність «інтелектуальні» книги, адже саме «легка» література допомагає зняти психологічне навантаження. На жаль, втрачається здатність читати, розуміти, аналізувати, інтерпретувати прочитаний текст. Книги в електронному варіанті все ж таки читає молодь, і є така думка, що це єдиний спосіб заставити їх читати. Не друковану, а електронну книгу. Бібліотекарі ставлять питання: чи може знаходження в електронному середовищі чи читання електронного тексту навчити вболівати, думати? Наші школярі, студенти, ті, хто народився після 90-х, чи мають вони культуру спілкування з книгою, і взагалі: чи вміє читати наша молодь так, як слід читати?

Коли криза читання кілька років тому докотилася навіть до розвинутих країн світу, вони швидко прийняли національні програми, спрямовані на розв’язання цієї проблеми. Читання - це запорука здоров'я нації, її емоційного комфорту, тобто стабільного здорового розвитку. Країни борються за читача, приділяють велику увагу читанню, створюють програми на підтримку читання.

Український уряд також став приділяти увагу цій проблемі. У квітні 2013 року Кабінет Міністрів України схвалив «Концепцію Державної цільової національно-культурної програми популяризації вітчизняної видавничої продукції та читання на 2014-2018 рр.». Метою Програми є відродження соціальної ролі книги та читання як процесу культурного, духовного, професійного та інтелектуального збагачення людини. У Концепції передбачається також створювати належні умови для формування читацької культури, духовно-ціннісних орієнтацій та задоволення естетичних потреб людини, підвищувати попит на послуги бібліотек. Тому навчальний рік 2013-2014 ЦНБ проводить під гаслом підтримки культури читання. Протягом року ЦНБ планує проводити низку заходів, що будуть направлені на підтримку читання серед читачів, читанню як зразку життя, шукати нові форми взаємодії бібліотекаря з читачами. Культура читання це дуже важливе питання. Якщо не навчати культурі читання з дитинства, не навчити думати, потім буде пізно і виросте бездуховна людина. Бібліотекам же потрібно бути такими, щоб читачеві хотілось їх відвідувати й повертатися до них знову і знову.