Четвер, квітня 18, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Родіон працює не один…

Студентський декан

 

Родіон працює не один…


Студентським деканом може бути кожен, вважає Родіон МЕЛАМЕД, четвертокурсник біологічного факультету, кафедри генетики і цитології. Уся справа в ініціативі і відповідальності.

— Я сам уже другий рік займаю цю посаду. Головне, щоб іскра була, — говорить він.

…Наймолодший студентський декан. Саме так можна було назвати Родіона два роки тому. Справді, наймолодший. Адже став займати цю посаду ще другокурсником. Тепер студент 4 курсу згадує ті роки з посмішкою і коментує, що справа не у віці. Навпаки, чим менший курс, тим більше ініціативи.

Родіон став активно брати участь у житті факультету ще на першому курсі.

Заступник декана з виховної роботи Сергій Михайлович САМІЛО говорить:

— Такого здібного студента не можна було не помітити.

З часом він влився в колектив студентського самоврядування факультету, і тодішній студентський декан Вікторія БУРКОВА передала йому усі свої обов’язки. Студент:

— Справ не побільшало, адже я і до обрання постійно був у курсі всіх справ. Тільки роботи з паперами додалося.

Звичайно, додалося. Адже вже два роки студентський декан проводить щомісяця старостат, на якому сповіщає про найголовніші події на факультеті, час від часу проводить моніторинг навчання. Потім про все це звітує. Звіти, робота з документами — це те, що, напевно, не подобається усім керівникам у їх роботі.

— Папери… Як же мені не подобається з ними возитися, але доводиться, — говорить Родіон.

Також на плечах студентського декана проведення усіх заходів: «Альма Матер», День факультету, «Містер Університет» ,«Міс Університет».

Але Родіон працює не сам. У нього є заступники: Дарина ОЛІЙНИК, Анастасія ГРЯЗНОВА, Оксана ЦИКЛАУРІ, Віталій МОСКАЛЬОВ. Вони допомагають йому «керувати» факультетом.
Оксана так характеризує свого колегу:

— Родіон робить усе можливе для поліпшення як навчального процесу, так і дозвілля студентів біологічного факультету, включаючи проведення культурно-масових заходів. Він використовує свої можливості студентського декана, взаємодіючи з викладачами факультету і профспілкою. Тому більшість студентів підтримує Родіона. У цьому йому допомагають такі риси характеру, як завзятість, комунікабельність, здатність йти на компроміс, а головне — креативність і позитив. Працювати з ним легко і весело.

Студентське самоврядування допомагає факультету у проведенні дня відкритих дверей, різноманітних конференцій.

З ініціативи Родіона на всеуніверситетському рівні працює творче об’єднання «Бандероль». В аудиторії імені Синельникова проводяться літературні вечори, де усі бажаючі можуть читати свої вірші, прозу. Також працює кіноклуб, де показують сучасні фільми.

Сергій Михайлович коментує:

— Родіон — багатостороння особистість. Він відмінник, влітку захистив курсову на п’ятірку. Займається наукою. Пише вірші, до речі, досить на високому рівні. Під псевдонімом Родіон Харківський студента знають у літературних колах міста. Також він очолює факультетську команду КВК і «Що? Де? Коли?». Студент брав активну участь у підведенні підсумків на кращу академічну групу. Родіон входить до складу вченої ради факультету. Про його роботу як студентського декана можу сказати одне: людина на своєму місці.

Який же секрет успіху студента? Як він встигає виконувати усі свої обов’язки? Родіон:

— Немає ніякого секрету. Коли ти працюєш на повну, то працюєш так усюди. Намагаєшся тримати високий щабель у всьому.

Родіоне, а що тобі найбільше подобається у своїй посаді?

— Напевно, те, що студентський декан — сам собі керівник. Наприклад, виникла у мене ідея провести якийсь захід — я пропоную студентам, узгоджую з деканатом і проводжу.

А є мінуси?

— Є. Але це не мінус. Треба бути відповідальним і розуміти, що якщо виникнуть якісь проблеми у проведенні заходу, то відповідати за них будеш ти. Але це навіть допомагає. Постійно тримаєш себе у тонусі.

На щастя, як говорить Родіон, ніяких проблем не виникало. Усе проходило добре. Своє завдання студентський декан бачить у покращенні і урізноманітненні життя студентів факультету.

Віктор КОВАЛЬОВ, третьокурсник:

— Родіон для факультету робить чимало. Побачив це, коли ми разом готувалися до конкурсу «Альма Матер». Він допомагав з організацією репетицій, радив, пояснював, що буде цікавим, що ні. Витрачав при цьому багато часу. Так було і з Днем факультету. Родіон організовував зібрання, на яких вирішувалися питання щодо свята. Наш студентський декан намагається брати участь у різних заходах, щоб підвищити рівень факультету.

Отже, студентський декан — потрібна посада на факультеті, особливо, коли її займає така ініціативна людина. Для студентів він організатор, а для викладачів — посередник, який передає усі побажання молоді…

Л. ГРУБНІК.