П'ятниця, квітня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Актові лекції-2013

Актові лекції-2013

Університет традицій

Ректор університету академік Національної академії наук України В. С. БАКІРОВ:

— Сьогодні дуже багато університетів, багато реклами, багато пропозицій, але люди знаючі, досвідчені розуміють, що справжню вищу освіту можна отримати тільки в тому університеті, якому мінімум сто років. Щоб навчитися давати справжню освіту, формувати людину, виховувати її інтелект, духовні якості, треба, щоб склалися традиції, виникли і розвивались наукові школи, щоб існувала атмосфера, яка формує людину. Це дається тільки з часом. А Харківський університет наступного року святкує двісті десять років від дня свого заснування. Любі першокурсники, через п’ять років ви отримаєте не  просто диплом, наш університет дає вищу освіту, він формує людину, він робить випускника багатшим, яскравішим, розумнішим, успішнішим та конкурентнішим.
Університет — один з найбільш грандіозних феноменів нашої цивілізації. Усе, чого досягло сучасне суспільство, — завдяки університетам. Наука, медицина, технології, увесь наш світ створений університетами. Вони завжди були каталізаторами розвитку міст. Створення університету змінило обличчя Харкова, зробило його містом інтелігенції, культури, освіти, науки, промисловості, зробило процвітаючим європейським містом.

Сьогодні перед вами відкривається нова сторінка вашого життя — яскрава, цікава, захоплююча — це студентські роки. Владою, даною мені Вченою радою університету, від імені ректорату, від імені деканського корпусу, від імені професури, викладачів, від імені студентів-старшокурсників я оголошую: сьогодні ви приймаєтесь в чудову, славну корпорацію Харківського університету в якості студентів першого курсу і наділяєтесь всіма правами, привілеями та обов’язками згідно із Статутом Університету. І головний обов’язок — це з честю нести високе звання студента-каразінця.

Математика — королева наук

 

Проректор з науково-педагогічної роботи, академік Національної академії наук України, Заслужений діяч науки і техніки України проф. М. О. АЗАРЄНКОВ:

— Відтепер ви — студенти Харківського університету — одного з кращих вищих навчальних закладів України, який шанують європейські університети. Перша наука в університеті, яка досягла значних висот, — математика, адже ХІХ століття було багате на видатних математиків: Михайла Васильовича Остроградського — визначного випускника Харківського університету, Олександра Михайловича Ляпунова, Наума Ілліча Ахієзера та багатьох інших. Кращий математичний інститут Росії носить ім’я випускника нашого університету — Володимира Андрійовича Стєклова. Математика завжди йшла поряд із фізикою. Різкий прорив у фізиці в університеті відбувся у 1928 році, коли в Харкові був створений Український фізико-технічний інститут. Університет дає ґрунтовну підготовку з фізико-математичних дисциплін. Тут викладають понад 330 докторів фізико-математичних наук, понад 30 з яких — академіки і члени-кореспонденти НАН України, близько 1000 кандидатів наук. Згідно рейтингу ЮНЕСКО, наш університет впевнено посідає третє місце в рейтингу ВНЗ України, а серед класичних університетів України — друге місце. Усі знання, що ви отримаєте у Харківському університеті, знадобляться вам у житті. І ви з гордістю будете показувати свій Каразінський диплом рідним, друзям, дітям, онукам!

«Пізнавати, вчити, просвіщати»

 

Проректор з науково-педагогічної роботи, Заслужений діяч науки і техніки України проф. Ю. В. ХОЛІН :

— У Харкові сформувався масштабний центр, перш за все, фізичних, точних наук. І сьогодні у нас достатньо багато серйозних академічних інститутів, які працюють на гідному рівні. Дуже цікавий факт: звичайний європейський університет розташовується в маленькому містечку, навколо університету зосереджене все його життя — Оксфорд. Кембридж… Всі обслуговують університет, здають житло студентам, завозять продукти харчування. А у нас навколо університету утворилось велике місто. Якщо говорити про історію, то хотілося б згадати правила, багато з яких актуальні сьогодні. Наприклад, кожен, прийнятий до нашого університету, нехай не забуває те, що він знаходиться тут заради навчання, від старанності студентів і відвідування лекцій буде, в основному, залежати ваш імідж. В інтересах кожного студента, щоб науки, які він вивчає, розвивались, тому в конспектах має бути відсутнім все те, що не може бути пояснено і доведено, і те, що вже видано в книгах, мають бути відомості про свіжі наукові відкриття. Тож ви контролюйте викладачів, щоб були найсвіжіші наукові відомості. Коли ви буваєте у нас в актовому залі, ви бачите на балконі девіз, що в перекладі означає «пізнавати, навчати, просвіщати». Ми так розуміємо місію університету. Пізнавати — це розуміти світ, розвивати науку, дізнаватися закони функціонування природи, суспільства, поведінки людини. Вчити — не просто давати знання і факти, а вчити пізнавати, думати, міркувати. Просвіщати — університет має бути центром цивілізації, культурним, інтелектуальним, духовним.

Харків — університетське місто!

 

Перший проректор з наукової роботи проф. В. О. КАТРИЧ:

— Сьогодні у вас велике свято — початок вирішення одного з головних завдань життя! Коли у 18 столітті до Харкова на запрошення В. Н. Каразіна приїхали перші іноземні професори — викладачі майбутнього університету, їх здивувала велика кількість грязюки, яка була на вулицях тоді ще провінційного маленького містечка Харкова. Щоб дістатись до університету, вони використовували ходулі. Це історичний факт! І погляньте сьогодні на прекрасне півторамільйонне місто: воно стало таким саме через діяльность тут УНІВЕРСИТЕТУ. Харків — університетське місто!

…Основне завдання нашого університету як класичного навчального закладу — навчити студентів нічому не вірити. Навіть якщо це подається як догма. Університет повинен навчити думати! Вчитися думати буде нелегко, дуже складно, але дуже цікаво!

Продовжити традиції …

 

Декан філологічного факультету, Заслужений працівник освіти України, доктор філологічних наук,  професор Ю. М. БЕЗХУТРИЙ:

— Ви стали першокурсниками у 2013 році, але у своєму навчанні будете спиратися на плечі ваших попередників. Це майже десяток поколінь студентів, викладачів Харківського університету, які навчалися тут, творили науку, зробили ім’я університету. Завдяки традиціям, закладеним вашими попередниками, навчання у Харківському університеті — це своєрідний знак якості, який ви пронесете через усе своє життя. Я сподіваюся, що і ви зможете відчути і продовжити традиції університету. Упевнений, що зараз переді мною сидять майбутні кандидати і доктори наук, великі науковці. Я переконаний, що серед вас є ті люди, хто будуть працювати в Харківському університеті і примножувати його славу — майбутні викладачі, декани факультетів, а, можливо, зараз мою лекцію слухає і майбутній ректор. Вітаю вас зі вступом до університету, бажаю пройти цей шлях успішно та здобути не лише диплом, а й знання.


Рейтинговий факультет


Декан факультету міжнародних економічних відносин проф. В. І. СІДОРОВ:

— Ви обрали кращий університет Східної Європ. Ви обрали рейтинговий факультет. Наш університет відкриває для вас всі можливості для того, щоб навчатися і стати професіоналом у своїй галузі. Ось недавно мені подарували книжку, яка розповідає про визволення Харкова від німецько-фашистських окупантів. Цього року виповнилося сімдесят років від дня визволення нашого міста. Наш університет віддав Вітчизні у роки Великої Вітчизняної війни своїх кращих синів — студбатівців, які поклали своє життя на олтар Великої Перемоги над фашизмом. Студентські загони мужньо обороняли місто, потім відбудовували його з попелу. А будівлю університету студенти відновлювали після війни теж своїми руками, своїми силами. Цього першого вересня виповнюється 50 років відбудованому головному корпусу. Сьогодні ви — спадкоємці найкращої альма матер.

Невід’ємна частина університету


Декан економічного факультету доц. О. І. ДАВИДОВ:

— Сьогодні без економічних знань неможливим є прогрес у такій пріоритетній сфері людської життєдіяльності як економіка. Для отримання цих знань Ви, шановні першокурсники, вступили до економічного факультету. Економічний факультет — невід’ємна частина Харківського університету. Економічна освіта в університеті теж має понад 200-річну історію. Чи не з перших років існування Харківського Імператорського університету почали викладатись студентам економічні дисципліни: статистика, політична економія та ін., але як окремий структурний підрозділ  економічний факультет був створений пізніше, 1 жовтня 1933 року. За місяць ми святкуватимемо 80-річчя економічного факультету.

Актові лекції слухали А. БОБРИК, Л. ГРУБНІК, А.ЛІНІНА,  М. КОСАТОВА, Є. ПРОРВІНА, С. ШКУРАЙ.