П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Моя сторінка в історії університету

209-й навчальний рік

 

Моя сторінка в історії університету


ВІД РЕДАКЦІЇ. Починаємо відлік до 210-ої річниці Харківського національного університету, яку відзначатимемо наступного навчального року. На пропозицію наших шанованих читачів відкриваємо рубрику «Моя сторінка в історії рідної альма матер». А яка ж ця сторінка у кожного із нас? Перший виступ — першокурсникові.

Міжнародна олімпіада з хімії… 2011 рік — Олег БОРОДІН, нині третьокурсник хімічного факультету Харківського університету, — ІІІ місце; 2012 рік — Ірина ЗАПОРОЖЕЦЬ, студентка 2 курсу хімфаку, — ІІ місце; 2013 рік — Микита ОНІЖУК, першокурсник хімічного, — І місце…

Така статистика вражає! Рік за роком наші студенти демонструють на світовому рівні, що вони кращі. Відзначився у цьому році і Микита. Майбутній переможець Міжнародної олімпіади навчався у Харківському технічному ліцеї № 173. Вікторія Дмитрівна КОВАЛЬОВА, викладач хімії, прищепила хлопцеві інтерес до цієї науки. Саме вона вперше запропонувала взяти участь в олімпіаді з хімії у 8 класі, згадує Микита. І як результативно! У 8 класі він вперше став переможцем Всеукраїнської олімпіади з хімії. Повторив свій успіх хлопець і в 9 класі. А в 11 класі професор Юрій Валентинович ХОЛІН, завідувач кафедри хімічного матеріалознавства, запросив юного хіміка до участі в Міжнародній олімпіаді.

— Я майже рік готувався до цієї олімпіади, — говорить хлопець, — відвідував курси в НДІ хімії… Зі мною займався Родіон Юрійович ІЛЬЯШЕНКО, молодший науковий співробітник інституту. Я вивчав як теорію, так і практику. Також проходив курс лабораторних занять з аналітики разом з другим курсом. Додатково займався з Іриною Запорожець. Якби не допомога університету, перемоги могло і не бути…

Він прийшов в університетську сім’ю переможцем, але навіть не сподівається спочивати на лаврах, а навпаки готується до тяжкої праці… Якщо заглянути до умовної книги історії університету, то у Микити тільки з’явилася власна сторінка. На ній поки зроблено лише такий запис: Микита Оніжук, вступний бал — 754,6, перший в рейтингу, рекомендований до зарахування. Віримо, що незабаром на цій сторінці писатиметься розповідь про передового ученого у галузі хімії. Микита:

— Хочу використати п’ять років з користю. Я прийшов в університет навчатися, займатися наукою. Я так багато не знаю. Світ науки тільки відкрився для мене. Сподіваюся, що університет допоможе мені поповнити скарбницю знань і реалізуватися в житті.

Зараз у Микити перші лекції, знайомство з викладачами, групою… Бажаємо юнакові й надалі писати свою історію в такому ж дусі… Впевнено, поетапно й бути завжди переможцем.

Л. ПЛИННА.