П'ятниця, квітня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Конкурс на вступ до Каразінського зростає

Вступна кампанія-2013. Інтерв'ю в номер

 

Конкурс на вступ до Каразінського зростає

Вступна кампанія-2013 завершилася. Про її перебіг нам розповіла відповідальний секретар приймальної комісії університету Ольга Олексіївна АНОЩЕНКО.

— Ольго Олексіївно, скільки першокурсників зараховані до університету цього року?

— На перший курс денного відділення ми набрали майже 2,5 тисячі студентів, серед яких 1401 бюджетників (минулого року держзамовлення було більшим на 83 місця). А ось контрактників стало аж на 200 більше, ніж у 2012. Це стосується і заочного відділення: там 123 бюджетника, що на 11 менше за попередній набір, а контрактників навпаки — на 82 більше.

— Скільки було подано заяв на вступ до бакалаврату?

— Теж набагато більше. На денну форму навчання подали майже 27 тисяч заяв, з яких 18 відсотків мали атестат з відзнакою, а на заочне відділення надійшло 730 комплектів документів, тобто загалом майже 28 тисяч. Порівняємо з минулим роком: у 2012 було трохи більше 21 тисячі, тобто кількість заяв зросла на 7 тисяч. Вступники могли подавати документи на кілька напрямів і цього року, і попереднього.

— Чим відрізняється цьогорічна вступна кампанія від попередньої?

— Скороченням держзамовлення та зростанням конкурсу на бюджетні місця з 13,8 до 19,3. Випускники шкіл мали можливість подавати документи до п’яти ВНЗ та на три напрями в кожному з них, тому кількість абітурієнтів була меншою за кількість поданих заяв. Підвищення конкурсу пов’язане із відсутністю вступних випробувань, адже  проводилися вони лише для абітурієнтів, які вступали на напрями підготовки «Журналістика» (творчий конкурс) і «Здоров’я людини» (творчий конкурс),  а  також  для  осіб,  яким  Правилами прийому надане таке право. Суттєво вплинула на кількість заяв від вступників також можливість подавати їх через систему «Електронний вступ». У такий спосіб університет отримав приблизно 45 відсотків усіх заяв від абітурієнтів. З одного боку, це зменшило черги вступників і їх батьків у коридорах приймальної комісії. З іншого боку, електронний вступ додав клопотів працівникам університету, адже потрібно було у стислі терміни обробляти електронні заяви і паралельно вносити дані про тих, хто подавав заяви в паперовому вигляді. Також зріс середній бал атестату серед зарахованих на денну форму навчання в цілому по університету за дванадцятибальною шкалою з 10,17 у 2012 році до 10,27. Найвищий бал мають  зараховані на напрями  підготовки «Міжнародна інформація», «Міжнародна економіка», «Міжнародні економічні відносини», «Міжнародне право», «Маркетинг», «Прикладна лінгвістика», «Філологія (переклад (китайська))», «Філологія (мова та література, переклад (англійська))», «Журналістика» — від 11,07 до 11,33.

— На скільки напрямів підготовки набирали студентів?

— Абітурієнтів, які вступали на навчання  на  основі  повної  загальної  середньої освіти,  приймали за 41 напрямом підготовки.

— А на які з них був найбільший конкурс?

— Найбільший конкурс був на кілька напрямів. На «Рекламу і зв’язки з громадськістю» він складав 145,8, на «Правознавство» — 125,1, на «Філологію  (переклад  (китайська))» — 105, 8.  На «Філології  (переклад  (іспанська))» конкурс дорівнював 90,67,  за напрямом «Міжнародна економіка» — 81,63,  «Міжнародна інформація» — 74,  «Маркетинг» — 66,88,  «Фінанси і кредит» — 60, 08 і «Туризм» — 49,36.

— Чи є серед зарахованих на перший курс переможці конкурсів та олімпіад?

— Так, такі абітурієнти є щороку. На денну форму навчання вступили вісім переможців ІV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових дисциплін та десять призерів ІІІ етапу конкурсів-захистів науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої  академії наук України. Під час набору-2013 до університету вступив переможець Міжнародної олімпіади з хімії Микита Оніжук.

— Які були нововведення у роботі Приймальної комісії?

— Цього року значно збільшився обсяг роботи, пов’язаної з Єдиною державною електронною базою освітніх послуг (ЄДЕБО). З 67 до 81 зросла кількість співробітників університету, які були зареєстровані як оператори-користувачі ЄДЕБО. У 2013 вони вперше самостійно формували рейтингові списки вступників, списки рекомендованих до зарахування та накази про зарахування на навчання. Виконувати цю роботу їм допомагали працівники Центру комп’ютерних технологій. Попри всі труднощі та велике навантаження на працівників відбіркових комісій  факультетів нам вдалося провести вступну кампанію-2013 успішно.


Розмовляла С. ШКУРАЙ.